Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018

Μοσχάρι στιφάδο !!!


Yλικά
1,500 κιλό μοσχάρι ελιά
700 γρ. κρεμμύδια
2 φρέσκες ντομάτες ψιλοκομμένες χωρίς φλούδα...
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1φλ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
2 πατάτες προαιρετικά
1 ποτήρι κρασιού κρασί
Αλάτι πιπέρι κύμινο Δάφνη κανελιτσα μπαχάρι.




Σοτάρω το κρέας με το λάδι πολύ καλά.
Σβήνω με το κρασί.
Μόλις εξατμιστεί ρίχνω δύο ποτήρια νερό και το σιγοψήνω για μισή ώρα.
Προσθέτω τα κρεμμύδια και τα μπαχαρικά...σε 5 λεπτά ρίχνω τη ντομάτα.
Αφήνω να βράσει άλλα 5 λεπτά, και προσθέτω τις πατάτες και το πελτέ.
Σιγοψηνω μέχρι να λουκουμώσουν οι πατατούλες προσθέτοντας στο τέλος 1 κ.σ. ξύδι σπιτικό!!! Μπουκιά και συχώριο!!! ✓


Marina Xatzidaki-ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ-ΗΔΕΣ
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ρυζόγαλο με φρέσκο γάλα !!!


Υλικά
500 γραμ ρύζι
3 λίτρα γάλα περίπου
400 γραμ ζάχαρη
ξύσμα από λεμόνι
1 βανίλια




Βράζω το ρύζι με το νερό πολύ καλά.
Σε διπλανή κατσαρόλα έχω το γάλα  να ζεσταίνεται..
Μόλις βράσω το ρύζι αρχίζω και προσθέτω λίγο λίγο το γάλα κι ανακατεύω συνέχεια με ξύλινη κουτάλα να μην πιάσει.χαμηλώνω την φωτιά και προσθέτω ζάχαρη ανάλογα πόσο γλυκό το θέλει ο καθένας.



Και συνεχίζω το ανακάτεμα μέχρι να αρχίσει να πήζει...όταν είναι έτοιμο προσθέτω ξύσμα λεμονιού και την  βανίλια το ανακατεύω σε πιατάκι με λίγο μείγμα και το ρίχνω στην κατσαρόλα.
Τα υλικά είναι για αρκετά μπολάκια και εδώ δεν βάζουμε κορν φλάουρ να πήξει αλλά πήζει βράζοντας σιγά σιγά το ρύζι με το γάλα -η συνταγή είναι δοκιμασμένη κι επιτυχημένη .

ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΑΜΑΤΕΛΛΗ - ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ-ΗΔΕΣ

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τούρτα πραλίνα - καραμέλα !!!


Για το παντεσπάνι.
250 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
3/4 της κούπας κακάο άγλυκο
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. αλάτι
1 1/2 κούπα ζάχαρη κρυσταλλική
2 κ.γ. εσάνς βανίλιας
3 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
1 1/2 κούπα γάλα πλήρες

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Βουτυρώνουμε- αλευρώνουμε (ή πασπαλίζουμε με κακάο) 3 ταψάκια 25 εκατοστών στρογγυλά
Καλύπτουμε τους πάτους με λαδόκολλα.
Σε ένα μπολ Αναμειγνύουμε το αλεύρι,το μπέικιν, το κακάο και το αλάτι. Αφήνουμε στην άκρη.
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη στη δυνατή ταχύτητα ώσπου να αφρατέψουν (3-4 λεπτά).
Ρίχνουμε τη βανίλια.
Μετά ρίχνουμε τα αυγά ένα ένα και χτυπάμε ξανά.
Βάζουμε το μίξερ στο χαμηλό και προσθέτουμε το αλεύρι με τα υπόλοιπα υλικά που είχαμε βάλει στην άκρη σε τρεις δόσεις εναλλάξ με το γάλα (αυτό σε δυο δόσεις) μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά, όχι παραπάνω.
Μοιράζουμε το μείγμα στα ταψάκια και ψήνουμε μέχρι το μαχαίρι να βγαίνει καθαρό. Γύρω στα 15' ανάλογα με το φούρνο....

Σιρόπι
1 κούπα νερό
1 κούπα ζάχαρη

Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι σε ένα κατσαρολάκι και τα βράζουμε για 5 λεπτά.



Κρέμα Καραμέλα
1 φακελάκι Garni σκόνη
1 καραμελωμένα ζαχαρούχο
200 γρ.γάλα φρέσκο

Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε για 5 λεπτά την σκόνη με το γάλα. Όταν γίνει μια σφιχτή σαντιγί προσθέτουμε το καραμελωμένο ζαχαρούχο και χτυπάμε για 1 λεπτό ακόμα μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Κρέμα πραλίνα
1 φακελάκι Garni σκόνη
6 κ.σ. πραλίνα φουντουκιού
200 γρ. Γάλα φρέσκο

Χτυπάμε στο μίξερ το γάλα με την σκόνη για 5 λεπτά μέχρι να σφίξει η σαντιγί.
Μετά ρίχνουμε την πραλίνα και ανακατεύουμε για λίγο ακόμα.

Στήσιμο..
Σε έναν δίσκο βάζουμε το ένα παντεσπάνι και το σιροπιάζομαι ,ρίχνουμε από πάνω την κρέμα καραμέλα ,ξανά παντεσπάνι, σιρόπι, την κρέμα πραλίνα και τοποθετούμε το τρίτο παντεσπάνι σιροπιάζομαι και γαρνίρομαι με σαντιγί.


Eleni Tsoutsoudaki-Bassalou‎"ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ελαιόψωμο !!!


Ελαιόψωμο τούμπανο κι  αφράτο που μπορεί να συνοδεύσει το πρωινό μεσημεριανό και βραδινό σας γεύμα η κολατσιό.

Υλικά
χλιαρό νερό
ξερή μαγιά
ελαιόλαδο
ελιές
ρίγανη
αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κοφτή κουταλιά γλυκού αλάτι

Ενάμιση ποτήρι χλιαρό νερό
Μια ξερή  μαγιά σακουλάκι τη διέλυσα μέσα.
Πρόσθεσα ένα φλιτζάνι διπλού ελληνικού ελαιόλαδο και τις ελιές σε ροδέλες μεγάλες και ρίγανη.
Άρχισα να ρίχνω αλεύρι με αλάτι μαζί .
Αλεύρι όσο χρειαστείς να γίνει μια μαλακή ζύμη.
Λάδωσα μια μακρόστενη φόρμα έβαλα τη ζύμη μέσα αφίσα κάνα μισάωρο και έψησα σε αντιστάσεις στους 180 μέχρι να ψηθεί καλά και από μέσα.


Georgia Ververi‎"ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".

Ψωμάκι ζυμωτό εύκολο !!



Υλικά:
700 γραμ.αλεύρι
400 γραμ. χλιαρό νερό
2 φακ. ξηρή μαγιά
1 κ.γ. ζάχαρη
1 1/2 κ.γ. αλάτι
4-5 κ.σ. ελαιόλαδο

Ζυμώνω όλα τα υλικά μαζί.
Αφήνω το ζυμαράκι για 30 λεπτά να φουσκώσει.
Βάζω την γάστρα να κάψει στον φούρνο στους 230° και μετά το μισάωρο μεταφέρω το ζυμαράκι στην λαδόκολλα πλάθωντάς το σε καρβελάκι.Σκεπάζω την γάστρα .Ψήνω για 40 λεπτά στους 230°.
Καλή επιτυχία σε όλους!

Comolli Aurellia- ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ-ΗΔΕΣ

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τιραμισού το τέλειο !!!



 Αφράτο ζουμερό τιραμισού με παντεσπάνι !!!


Υλικά και Εκτέλεση
Παντεσπάνι
5 αυγά,
2 βανιλιες,
1 ποτήρι νερου ζάχαρη,
1 ποτήρι νερου αλεύρι φαρίνα,
3 κουταλιές της σούπας κακάο

Χτυπάμε αυγά με.ζάχαρη 10 λεπτα,και ρίχνουμε πολύ πολύ πολύ απαλά αλεύρι,βανιλιες κακακαο.
Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 50 λεπτα.

Σιρόπι:
1 και μισο ποτήρι νερου νερό,
10 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη,
4 κουταλάκια του γλυκού κακάο,
2 κουταλάκια του γλυκού νες καφέ,
λικέρ λίγο

Κρέμα:
1 ζαχαρουχο γάλα,
1 μορφατ(μεταλικό κουτί)400 γραμμάρια
τυρί Φιλαδέλφεια

Συναρμολόγηση
Σιροπιαζουμε κρύο γλυκό κρύο σιρόπι,ρίχνουμε την κρέμα πασπαλιζουμε με μπόλικο κακάο!

Tzeni Tsanaktsidou‎"ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Mπισκότα βουτύρου με 3 υλικά !!!


Μπισκοτάκια βουτύρου με ζαχαρούχο μόνο με 3 υλικά !!!

ΥΛΙΚΑ;
500 γραμμάρια αλεύρι φαρίνα,
400 γραμμάρια λιωμένο αγελαδινό βούτυρο
1.ζαχαρούχο γάλα

Άπλά πράγματα:
Χτυπάμε το βούτυρο 15 λεπτά,ρίχνουμε.το ζαχαρούχο,χτυπάμε λίγο και τέλος το αλεύρι
Μια ζύμη να μην κολλάει
Πλάθουμε μπαλάκι τα τοποθετούμε λαδόκολλα τα πατάμε με το.χέρι και σχέδιο με.πιρούνι,η το δάχτυλο.πατάμε λακουβίτσα
Ψήνουμε.20 λεπτά στους 180 βαθμούς,!!!!

Tzeni Tsanaktsidou‎"ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2018

Ζαμπονοτυρόπιτα! Γρήγορη, εύκολη και πεντανόστιμη!!



Υλικά:

1 σφολιάτα
Φέτες ζαμπόν ή γαλοπούλα
Φέτες τυρί γκούντα
Τριμμένο τσένταρ ή ότι άλλο θέλετε
Μπεσαμέλ
Κρόκο από ένα αυγό.


Εκτέλεση:

Σε ταψί με χαρτί ψησίματος ή πυρέξ ανοίγουμε τη σφολιάτα.
Βάζουμε λίγη μπεσαμέλ αφού έχει κρυώσει λίγο και από πάνω στρώνουμε τυρί γκούντα, γαλοπούλα και πάλι λίγη μπεσαμέλ.
Από πάνω βάζουμε το τριμμένο τσένταρ (εγώ αυτή τη φορά χρησιμοποίησα το Red Leceister τυρί). Εγώ έβαλα διπλή δόση από τη γαλοπούλα και τα τυριά δηλαδή άλλο ένα στρώμα από αυτά αλλά δεν είναι υποχρεωτικό.



Κλείνετε τη σφολιάτα σχηματίζοντας ένα ρολό, καλά, αφού γυρίσετε τις άκρες και πιέσετε με τα δάκτυλα σας να κλείσει για να μην ανοίξει στο ψήσιμο.
Γυρνάτε προσεκτικά το κλείσιμο από την κάτω πλευρά.
Διαλύστε τον κρόκο με ελάχιστο νεράκι και αλείψετε το ρόλο.



Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου στους 180°C για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει, να πάρει ωραίο χρώμα.
Υπέροχη για πρωινό!!

Elena Psillia-ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ-ΗΔΕΣ
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μοσχάρι κοκκινιστό !!!




Λιώνει στο στόμα το κρεατάκι κι από γεύση μούρλια -απλά και πολύ νόστιμα !!!
Χρόνια το μαγειρεύω με αυτόν τον ξεκούραστο τρόπο και το αποτέλεσμα τέλειο !!!

Υλικά
1 κιλό μοσχάρι στρογγυλό κατά προτίμηση κι άπαχο
5 με 6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ολόκληρο ξερό
αλάτι πιπέρι λίγη ζάχαρη
λίγο κουρκουμά
2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
καυτό νερό



 Πλένω και στεγνώνω το κρέας με χαρτί κουζίνας.
Βάζω το λάδι στην κατσαρόλα μαζί με το κρέας και το κρεμμύδι ολόκληρο --λιώνει εντελώς αλλά αν θέλετε τρίψτε το εσείς -
Τα γυρίζω με ξύλινη κουτάλα περίπου 10 λεπτά και προσθέτω τον πελτέ ντομάτας χωρίς να αραιώσω και ανακατεύω μαγειρεύοντας άλλα 5 λεπτά .

 

Προσθέτω και το αλατοπίπερο την ζάχαρη και το κουρκουμά -ανακατεύω -
Ρίχνω μετά καυτό νερό σχεδόν μέχρι επάνω στην κατσαρόλα το σκεπάζω και το αφήνω να βράζει σε μέτρια φωτιά μέχρι να πιει όλο το νερό και να μείνει με την σάλτσα του η οποία έρχεται και δένει από μόνη της και είναι υπέροχη !!! Εγώ πάντα έτσι το μαγειρεύω και λιώνει το κρέας αλλά  είναι και  πεντανόστιμο .Δοκιμάστε το κι εσείς !!



Συνοδεύω..  εδώ με πατάτες τηγανητές αλλά κομμένες κυδωνάτες τις οποίες της τηγανίζω πρώτα σε σιγανή θερμοκρασία να ψηθούν καλά μέσα και μετά δυναμώνω για να ροδίσουν ..

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2018

Cheesecake και κέικ με μελομακαρονα !!!


 Για το Cheesecake στο ποτήρι
Έτριψα λίγα μελομακάρονα.
Έριξα 1 σφηνάκι κονιάκ και  λίγο κανέλα.
Έβαλα στο ποτήρι λίγο μείγμα κ έκανα μια κρέμα στιγμής Cheesecake με το γάλα που αναγράφει, έριξα λίγο κρέμα στο ποτήρι, μετά μελομακάρονα και ξανά κρέμα.
Πασπαλίζουμε με τριμμένο μελομακάρονο.

Κέικ :
3 αυγά
200 γρ ζάχαρη
100 γρ αλεύρι γοχ
1 κγ Μπέικιν
1 κγ κανέλα
100 γρ καρύδια τριμμένα
500 γρ κριμένα μελομακάρονα.



Εκτέλεση :χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη πολύ καλά να αφρατέψουν.
Ρίχνουμε αλεύρι, Μπέικιν και κανέλα και ανακατεύουμε με μαρίζ απαλά μη φύγει ο αέρας, στο τέλος τα καρύδια και τα μελομακάρονα.
 Αλευρωβουτυρωμένη μακρόστενη φόρμα, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170. Δοκιμάζουμε με το μαχαίρι όπως το κέικ.
Από πάνω έβαλα λίγη κουβερτούρα και ψιλοκομμένα καρύδια.
Πασπάλισα και με λίγο άχνη.
 Η συνταγή είναι του Παρλιάρου!!!

Niki Katsioupi-ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

Πιταράκια νησιώτικα !!!


ΠΙΤΑΡΑΚΙΑ ΝΗΣΙΩΤΙΚΑ ΜΕ ΔΥΟΣΜΟ ΚΑΙ ΚΡΕΜΜΥΔΙ !!

Υλικά για 20 πιταράκια... εύκολα και πεντανόστιμα !!

1 Κρεμμύδι τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη
300 γρ τυρί φέτα τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη ,εγώ βάζω Ηπείρου
1 κουτ του γλυκού αλάτι
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4 κούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένο δυόσμο
1 ποτήρι χλιαρό νερό
Λάδι για το τηγάνι.



Εκτέλεση

Ανακατεύεται το τυρί με το κρεμμύδια και τον  δυόσμο
Ανακατεύεται το αλεύρι με το λάδι το αλάτι το χλιαρό νερό
Ανοίγουμε ένα λεπτό φύλλο και με την βοήθεια ενός πιάτου η μπολ κόβουμε στρογγυλά κομμάτια ζύμης.



Μοιράζουμε την γέμιση στα φύλλα και κλείνουμε τα πιταράκια πατώντας τις άκρες με ένα πιρούνι.
Τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδίσουν και να κάνει η ζύμη φουσκάλες..!!
Τα σακουμπάμε σε χαρτι κουζίνας για λίγο και μετά στην πιατέλα!

Gogo Samiou -OI ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ-ΗΔΕΣ

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017

Χοιρινό φούρνου με Δαμάσκηνα & Βερίκοκα !!!


Υλικά!!
1 Ρολό χοιρινό από σπάλα 2 κιλά
1 κούπα κονιάκ
1/2 κούπα ελαιόλαδο
1 κούπα πορτοκαλί χυμό
2 κούπες νερό
200 γρ ξερά δαμάσκηνα
200 γρ ξερά βερίκοκα
2 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ για το δέσιμο της σάλτσας
Λίγο δενδρολίβανο
Λίγο θυμάρι
Αλάφι κ πιπέρι.



Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε το κρέας καλά απ όλες τις πλευρές.
Σβήνουμε με το κονιάκ κ σε λίγο με τον χυμό,ρίχνουμε το νερό και τα μυρωδικά μας!!
Βάζουμε το κρέας στην γάστρα η στο πυρέξ, σκεπάζουμε και ψήνουμε για δύο ώρες στους 180!! Παίρνουμε το ζουμί και το βάζουμε σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τα δαμασκηνά κ τα βερίκοκα και τα βρίζουμε για 5 λεπτά..τα βγάζουμε και τα βράζουμε αδέξια κ αριστερέ στην πιατέλα με το κρέας που χουμε κάψει σε φέτες.






Διαλύουμε με λίγο κρύο νεράκι το κορν φλάουρ κ το ρίχνουμε Μέτα στο ζουμιά..
Ανακατέψουμε να δέσει η σάλτσα και περιχύνομαι το κρύας ..!!

Gogo Samiou OI ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ-ΗΔΕΣ

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πάστες Σοκολατίνα !!!


ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ:
230 γραμμάρια αλεύρι φαριναπ
30 γραμμάρια κακάο
150 γραμμάρια ζάχαρη
70 γραμμάρια βούτυρο
2 βανιλιες
λίγο αλάτι
1 κουταλάκι γλυκού χυμό λεμονιού
6 αυγά
Προθερμαινουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς,
Χτυπάμε ζάχαρη με τους κρόκους και της βανιλιες να ασπρίζουν.
Προσθέτουμε λιωμένο βούτυρο.
Χτυπάμε.τα ασπραδια με το λεμόνι σε σφιχτή μαρεγκα και το προσθέτουμε στο μίγμα κροκον
Ρίχνουμε.απαλά το αλεύρι,κακάο,αλάτι.
Βάζουμε σε ατομικές.φόρμες και τα ψήνουμε 25 λεπτα.
Αφήνουμε.να κρυωσουν.

ΣΙΡΟΠΙ:
200 γραμμάρια νερό
130 γραμμάρια ζάχαρη
1 κουτάλια της σούπας κακάο
2 κουτάλια της σούπας κονιάκ
Βράζουμε 3 λεπτα ζάχαρη,νερό,κακάο.
Κατεβάζουμε και προσθέτουμε το κονιάκ.



ΜΟΥΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑ:
200 γραμμάρια βούτυρο
180 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
2 κρόκους αυγών
2 βανιλιες
230 γραμμάρια κουβερτουρα
230 γραμμάρια κρέμα.γάλακτος
1 κουτάλια λικέρ
Λιωνουμε την κουβερτουρα σε μπεν Μαρί
Χτυπάμε καλά το βούτυρο και ρίχνουμε την ζάχαρη χτυπάμε να αφρατεψει
Προσθέτουμε τους κρόκους,βανιλιες,λικέρ,και τέλος την κουβερτουρα.
Την αφήνουμε να.κρυώσει πολύ καλά
Προσθέτουμε την κρέμα.γάλακτος
Την βάζουμε.ψυγείο

ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ:
180 γραμμάρια κουβερτουρα
150 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
1 κουτάλια ελαιόλαδο
1 κουτάλια της σούπας κονιάκ

ΓΛΑΣΣΟ:
2 φλυντζανια τσαγιού άχνη ζάχαρη
2 κουταλιές σούπας νερό
1 οδοντογλυφίδα

ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ:
Κόβουμε τα κεκακια στην μέση ,τα σιροπιαζουμε με πινελο τοποθετούμε Μους μέσα και γύρω,ρίχνουμε γλασο σοκολάτας και τελειωνουμε με.γλασο βανίλιας με σχεδιο που γίνεται οδοντογλυφίδα!


Tzeni Tsanaktsidou‎"ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

Σαλάτα τούρτα εντυπωσιακή !!!


Δεν λείπει ποτέ από το γιορτινό τραπέζι μας. Σας το προτείνω για το Χριστουγεννιάτικο ή όποιο τραπέζι σας.🎄🎄🎄🎅🎄🎄🎄


Συνοδεύει όλα τα κρέατα και ψαρικά. Ακόμη σερβίρετε σαν κύριο πιάτο με πράσινη σαλάτα
Βραστή πατάτα, καλαμπόκι, παντζάρι, καρότο, φρέσκο κρεμμυδάκι, παρμεζάνα με λεπτές στρώσεις από μαγιονέζα και γιαούρτι κάνουν αυτή την Ρώσικη σαλάτα ένα στολίδι στο γιορτινό τραπέζι σας 🎄🎄🎄
Παίρνω έτοιμα συσκευασία βρασμένα παντζάρια, και κονσέρβα καλαμπόκι.
Σας προτείνω να το δοκιμάσετε! Θα το αγαπήσουν όλοι 🎅🎅🎅🎅
Βάζω κρέμα βαλσάμικο για την γαρνιτούρα.


Υλικά Συνταγής

    5 μέτριες πατάτες βρασμένες
    4 παντζάρια βρασμένα
    4 καρότα βρασμένα
    2 καλαμπόκια βρασμένα
    1 κουταλιά μουστάρδα
    2 κουταλιές παρμεζάνα ψιλοτριμμένη
    3 γεμάτες κουταλιές μαγιονέζα
    2 γεμάτες κουταλιές γιαούρτι στραγγιστό
    1 κουταλιά ξύδι από κρασί
    1 κουταλάκι λεμόνι
    λίγη κρέμα βαλσάμικο για το τελείωμα
    1 κουταλιά άνηθο
    2 κουταλιές ψιλοκομμένα τρυφερά φύλλα φρέσκο κρεμμύδι
    ελαιόλαδο για το σερβίρισμα
    κρέμα βαλσαμικού για το σερβίρισμα
    αλάτι
    πιπέρι

Εκτέλεση

Για να φτιάξουμε τη σαλάτα τούρτα, είναι σημαντικό να στεγνώσουμε καλά τα λαχανικά, αφού τα τρίψουμε.
Πρώτα τα τρίβουμε και μετά τα στίβουμε καλά ή τα αφήνουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί για λίγο.

Τρίβουμε τα παντζάρια μέσα σε μπολ.

Σε ένα άλλο μπολ τρίβουμε τα καρότα.

Αλατοπιπερώνουμε κάθε λαχανικό, για τη σαλάτα τούρτα, χωριστά και προσθέτουμε λίγες σταγόνες ξύδι και λεμόνι.

Σε άλλο μπολ βάζουμε τις πατάτες και τις  λιώνουμε με πιρούνι (καλύτερα όσο ακόμα είναι ζεστές), αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε άνηθο, φρέσκο κρεμμύδι, λίγο ξύδι, λεμόνι και 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο.
Παίρνουμε 3 γεμάτες κουταλιές πατάτα και αφήνουμε τις υπόλοιπες στην άκρη. Προσθέτουμε σε αυτές τη μουστάρδα, το καλαμπόκι και την παρμεζάνα και ανακατεύουμε.
Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαγιονέζα και το γιαούρτι και τα ανακατεύουμε.
Θα χρησιμοποιήσουμε μία φόρμα με αποσπώμενη βάση ή μία μέτρια φόρμα σιλικόνης για κέικ.
Στρώνουμε τα υλικά στη φόρμα ως εξής, αρχίζοντας από τη βάση: καλαμπόκι, πατάτα, καρότο, παντζάρι και τέλος την υπόλοιπη πατάτα.
Ανάμεσα σε κάθε στρώση λαχανικών βάζουμε μία λεπτή στρώση μαγιονέζα-γιαούρτι.
Παγώνουμε στο ψυγείο, το λιγότερο για 1 ώρα.
Αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα, γαρνίρομαι με ρόκα και περιχύνουμε ελαιόλαδο και λίγη κρέμα βαλσάμικο .
 Marilena Pappa‎"ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".
Συνταγή Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017

Σφολιατίνια με μερέντα και άχνη !!!




Πανεύκολα, γρήγορα, νόστιμα!!

Άπλωσα ένα φύλλο σφολιάτας στον πάγκο μου πάνω σε λαδόκολλα και άλλειψα μερέντα στο μισό φύλλο (από την στενή πλευρά).
Δίπλωσα στη μέση το φύλλο (έφερα δηλαδή την άδεια μεριά του φύλλου πάνω από την μερέντα), πάτησα ελαφρά να κολλήσει η μερέντα και στην άλλη μεριά και έκοψα σε λωρίδες 1,5 εκατοστού περίπου τις οποίες στριφογύρισα με τα δάχτυλα μερικές φορές.
Μετέφερα την λαδόκολλα με τα κριτσίνια στη λαμαρίνα του φούρνου μου και έψησα σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα για εικοσι λεπτα περίπου στους 190 - 200 βαθμούς.
Πασπάλισα με άχνη πριν τα σερβίρω ζεστά.

 Daphne Toutiou‎  "ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ